Opleidingsprogramma

Algemeen

Op verschillende plekken in het land worden introducties, workshops en 1 en 2 daagse Trager trainingen aangeboden. In deze trainingen kun je kennis maken met de principes van de Trager Approach. Een introductieworkshop is een goeie voorbereiding en oriëntatie op de Basistraining Level 1.

Na de Level 1 heb je toegang tot de vervolgtrainingen die opleiden tot Trager® Practitioner.

Opleidingsprogramma

Het internationale opleidingsprogramma bestaat uit verschillende trainingen:

 • Level 1, duur: zes dagen
 • Level 2, duur: zes dagen
 • Level 3, duur: vijf dagen
 • Anatomie & Fysiologie (1 en 2), duur: drie dagen elk
 • Mentastics Movement Training, duur: drie dagen

Studieplan en duur van de opleiding

De Opleiding tot Trager® Practitioner is modulair opgebouwd. Je hoeft niet het hele opleidingsprogramma te doorlopen. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen Level 1 of Level 1 en 2 en/of Mentastics doen, en de principes integreren in je huidige behandelwijze. Je bepaalt zelf aan welke trainingsmodules je deelneemt. Overzicht geplande trainingen.

Elke training wordt minimaal 1x per jaar aangeboden. Level 1, 2 en 3 zijn opvolgend: dat wil zeggen dat je de vorige training en oefenperiode met succes doorlopen moet hebben, om deel te kunnen nemen. Deze trainingen worden met een redelijke tussentijd gepland, zodat je genoeg tijd hebt voor je oefensessies. De Anatomie trainingen zijn toegankelijk na Level 1. De 3 daagse Mentastics Movement Training kun je ook los volgen.

Je kunt de gehele opleiding in principe in 2 jaar afronden. Maar omdat je een individueel leerproces aangaat en je eigen tempo bepaalt, verschilt de opleidingstijd van studenten.

Individuele begeleiding en ondersteuning

Na elke Level training kun je deelnemen aan een oefen- en begeleidingsperiode. Dit bestaat uit het geven en ontvangen van oefensessies, het deelnemen aan tussentijdse oefendagen onder supervisie van een Tutor en feedbacktutorials op een voor jou gewenst moment, die je ondersteunen bij je leerproces. Je vraagt een aanbevelingstutorial aan, als je door wilt met een volgende Level training.

Ook heb je de mogelijkheid om te assisteren bij trainingen die je zelf eerder gedaan hebt. Dit biedt vanuit een nieuw perspectief begrip en ervaring over het werk.

Vervolgopleiding

De Level 4 training, doe je binnen 2 jaar na certificering, en ondersteunt je in je beroepspraktijk als Trager. Hierna is er een uitgebreid aanbod van verdiepingstrainingen.

Studiebelasting

De totale verplichte studiebelasting tot Trager Practitioner bedraagt 486 uur (is 18,78 ECTS) en is als volgt opgebouwd:

 • 48 uur - Level 1
 • 48 uur - Level 2
 • 40 uur - Level 3
 • 24 uur - Mentastics Movement Training
 • 24 uur - Anatomie & Fysiologie 1
 • 24 uur - Anatomie & Fysiologie 2
 • 240 uur - Praktijkoefening  (120 sessies van 1,5 uur + 0,5 uur verslaglegging)
 • 60 uur - Studieboeken/cd's
 • 18 uur - Toetsing-examens (9 tutorials van 2 uur)

Kwaliteit van het opleidingsprogramma

De Basisopleiding en Vervolgopleiding worden internationaal aangeboden en voldoen wereldwijd aan dezelfde kwaliteitsstandaarden. Deze worden bewaakt door Trager International.

De opleiding is als een post-HBO opleiding CRKBO geregistreerd en heeft daarom de BTW-onderwijsvrijstelling (is vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting). De trainingen zijn geaccrediteerd door KTNO (aangesloten leden VBAG, BATC, VNST en LVAG) en VNT.

Organisatie

De organisatie van de opleiding in Nederland ligt in handen van Jessie Kuipers en Johan Meijen. Jessie Kuipers heeft de opleiding Trager Approach in Nederland opgezet.

 • Voor inhoudelijke informatie over de trainingen en opleiding kun je contact opnemen met:
  Jessie Kuipers
  Kamperstraat 54c
  2012 XD Haarlem
  E-mail: info@jessiekuipers.com
  Telefoon: (023) 5364428 / 06 53847286
 • Voor praktische zaken en inschrijvingen over de trainingen en opleiding kun je contact opnemen met:
  Johan Meijen
  Stulpselaan 1
  3749 AR Lage Vuursche
  E-mail: opleidingen@trager.nl
  Telefoon: 06 19079980

Meer informatie

Hieronder kun je de TRAGER opleidingsfolder bekijken of downloaden.

De Vereniging en de organisatoren doen er alles aan om fouten en onvolkomenheden te voorkomen. Mocht je desondanks klachten hebben, dan bestaat er een klachtenregeling. Hierin kun je lezen hoe en waar je een klacht kunt indienen.

PDF bestand (download):

TRAGER opleidingsfolder

VTAN Klachtenregeling