Historie

De Trager Approach is ontwikkeld door dr. Milton Trager, die de principes ervan door gelukkig toeval ontdekte toen hij 18 was. Vervolgens heeft hij de daarop volgende 50 jaar, eerst als leken practitioner en later als arts, gebruikt om zijn ontdekking te verfijnen en uit te breiden.

Met een lange en succesvolle carrière als therapeut achter zich, startte Milton Trager de opleiding voor Trager practitioners op een leeftijd waarop anderen denken aan pensionering. Er zijn nu duizenden gecertificeerde Trager practitioners in landen over de hele wereld; Amerika, Canada, Europa, Australia« en Japan. Op 88-jarige leeftijd overleed hij in 1997, na meer dan 20 jaar te hebben onderwezen.

 

De Trager Approach in Nederland

 

De Trager Approach kwam in 1989 voor het eerst naar Nederland, het werd toen onderwezen als onderdeel van de Rebalancing opleiding. Een aantal Rebalancers vond de lessen zo inspirerend dat zij de opleiding graag wilden volgen. Zo werd in 1995 de eerste opleiding tot Trager Practitioner gestart.

 

In 1999 startten Jessie Kuipers en Ellen van 't Hoff met het geven van introductieworkshops en in 2000 organiseerden zij de tweede opleiding. Sinds dat jaar start er elk jaar een nieuwe groep in de opleiding. Naarmate het aantal practitioners en studenten in Nederland groeide, werd de roep om een eigen vereniging steeds groter. In november 2008 was het zover; de Duitse Trage vereniging werd verlaten en de Vereniging Trager Approach Nederland werd een feit.

 

Milton Trager

 

 

De Trager approach is het levenswerk van Dr. Milton Trager, die deze vorm van lichaamswerk tijdens zijn lange leven in Amerika als acrobaat, bokser en dokter ontwikkelt en geleefd heeft.
Dr. Milton Trager zei: “Elke zachte beweging in het weefsel stuurt een boodschap in de vorm van een positieve gevoelservaring naar het onbewuste. En een ophoping van zulke positieve ervaringen kan negatieve patronen doen wankelen zodat het positieve overheerst.

Milton Trager is geboren in Chicago. Hij had een ziekelijke jeugd vanwege een rug afwijking. Veel oefening en vooral ook veel geduld hielpen hem hier doorheen. Hij ontwikkelde zelfs het lichaam van een danser. Als tiener verhuisde hij met zijn familie naar Miami Beach en ging hij op boks training. In die tijd deed hij zijn eerste ervaringen op met intuïtief trainen, waarmee hij met weinig inspanning een maximum aan langdurig resultaat bewerkstelligde. Zijn trainer Mickey Martin gaf hem na elke boks training een massage. Op een dag, toen trainer Mickey erg moe was, bood leerling Milton hem een behandeling aan. De trainer was stomverbaasd te merken wat Milton met zijn handen deed. Milton, op zijn beurt verrast en bemoedigd door het bereikte resultaat, paste deze behandeling ook toe op zijn vader, die chronische klachten had en na twee sessies zienderogen opknapte. Zo begon een ontdekkingstocht die een leven lang zou duren.

Milton paste zijn benadering toe op iedereen die ervoor open stond om dit te ervaren. Mensen met allerlei spierklachten en afwijkingen en zelfs mensen met polio, MS en astma reageerden op zijn behandelingen met uiteenlopende positieve reacties, van grotere bewegingsvrijheid tot een verregaande mate van genezing.

 

Terwijl Milton zich in de loop van de jaren verder bekwaamde, paste hij zijn benadering eens toe op een vriend, die polio had en in een rolstoel zat. Milton bleek in staat hem te kunnen laten lopen. Milton vond de term "healer" niet op hemzelf van toepassing. Zijn favoriete commentaar was, dat hij dit kunstje nu eenmaal kende en dat het werkte, en hij voegde er dan aan toe dat we allemaal healers zijn.

Jaren van praktijkervaring met mensen met allerlei neuromusculaire klachten overtuigden hem ervan dat hij de medische wereld iets te bieden had.

 

Dr. Milton Trager

 

Toen hij 42 was meldde hij zich bij diverse medische opleidingen als student, maar werd overal afgewezen vanwege zijn leeftijd. Zijn grote doel was les geven aan fysio- en andere therapeuten in zijn methodiek vanwege de resultaten die hij neerzette in vergelijking met andere behandelmethoden. Hij zette door en werd uiteindelijk toegelaten aan een universiteit in Mexico. Daar werd hij in de gelegenheid gesteld in een praktijk zijn psycho-fysieke benadering verder vorm te geven. Zes jaar later studeerde hij af als arts.

 

Trager instituut en opleiding

In de 20 jaar daarna zette hij zijn werk voort in zijn praktijk, maar hij koesterde ook de wens om les te geven. Op een goed moment werd hij uitgenodigd voor een demonstratie op het Esalen Instituut in California. Betty Fuller, een docente daar, had ernstige nekklachten, die door Milton in een enkele sessie werden weggenomen. Betty was op slag zo onder de indruk van deze aanpak, dat ze samen met Milton in 1980 het Trager Instituut heeft opgericht.

In dit Instituut is een opleidingsplan ontwikkeld om aspirant-practitioners te trainen en te certificeren in de Trager Approach. Sinds 2001 is het Trager Instituut omgezet in Trager International, de koepelorganisatie van nationale Trager verenigingen.

 

Op deze foto is Milton Trager te zien met zijn vrouw Emily.

Emily heeft altijd grote invloed gehad op zijn werk.

 

Verspreiding

Inmiddels wordt Trager in meer dan vijfentwintig landen toegepast, zowel in Europa als daarbuiten. In de Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland bestaat er ook erkenning door ziektekostenverzekeraars.