Vrij Bewegen, Vrije Geest; ontspannen en meditatief bewegen met de Trager Approach - week Vogezen

Introductie workshop

Datum: 
26 juli 2020 t/m 31 juli 2020
Tijden: 

zo.26/7 14-17 uur

ma. - vr. (27-31/7) 9:30-12:30 uur 

Locatie: 
Ecolonie
Plaats: 
Hennezel, Vogezen, Frankrijk
Kosten: 
€235
Voor wie: 
Iedereen vanaf 18 jaar
Door wie: 
Ed Bodewes - Rebalancer en Trager Approach practitioner / introworkshop leader

Hoe zou het zijn weer te bewegen als een kind: spontaan, energiek, nieuwsgierig en te genieten van alles wat je doet? 

De Amerikaanse arts Milton Trager (1908-1997) ontwikkelde een speelse bewegingsleer voor body-mind integratie. Het bevrijdt oude patronen, zowel lichamelijk als geestelijk, en bevordert diepe ontspanning, balans en fysieke mobiliteit.
De Trager Approach gaat er van uit dat het lichaam van nature een sierlijk en vitaal systeem is. Door ongunstige ervaringen als stress, trauma, repetitieve handelingen, verkeerde lichaamshouding, ziekte en tegenslagen, wordt het lichaam stijver en beperkter.

Stress en vastgehouden patronen overschrijven met nieuwe ervaringen
De souplesse en het gemak van bewegen roep je op of leer je opnieuw door aanraking, zachte bewegingen, compressie en strekkingen – met een innerlijke houding van stilte en verwondering. Het onderbewuste, dat onze bewegingen aanstuurt, pikt het gevoel van meer vrijheid, verbinding, zachtheid of gemak snel op. De nieuwe gevoelservaringen overschrijven de oude beperkende patronen.
Het waarnemen van je levendigheid brengt je weer in je persoonlijke kracht en verbinding.

Mentastics®
Mentastics (‘Mental Gymnastics’) vormt de essentie van de Trager benadering en de basis bij het werken met een groep of individueel. Deze bewegingseducatie gaat over het verkennen van beweging, het bewegen ervaren, jezelf meer voelen. Het opent je bewustzijn dusdanig dat jouw leven hierdoor drastisch kan veranderen. En dit heeft weer effect op de mensen om je heen.
Naarmate je de Trager principes meer toe-eigent, verdiept de wijsheid van de verbinding tussen je lichaam en geest. We werken met Mentastics om deze innerlijke werkelijkheid te ontwikkelen en te verrijken. Hierdoor zul je situaties met een dieper, helderder begrip en met meer compassie benaderen. 
Al bewegend en in pauzes leer je hoe je dieper contact met jezelf en anderen kunt vinden en ontwikkelen. Soms is de beweging in jezelf subtiel, waardoor je bijvoorbeeld beter je authentieke wezen gaat begrijpen. De bewegingen kunnen ook speels en vrolijk zijn, waardoor je meer van je speelsheid en vreugde begint te voelen en te uiten. 
Door Mentastics te doen, herontdek je kwaliteiten zoals zachtheid, vrijheid, ruimtelijkheid, zachtmoedigheid, compassie. Dit alles gaat over het ervaren van jezelf, je bron. 
Het contact met onze stilte die we bijvoorbeeld in zitmeditatie ervaren, verliezen we in het dagelijks leven vaak weer snel. Het voordeel van Mentastics is dat je het gevoel van verbinding, vrijheid en ontspanning in het dagelijks leven gemakkelijk kunt oefenen en onderhouden. Dit heeft ook een positieve uitstraling in en op je omgeving, zeker als deze vooral gericht is op prestaties. 

Gebruikte technieken in de week
* 'Mentastics'
Je leert het bewust ervaren van beweging, het voelen van het effect van de zwaartekracht en de uitwerking van rust tussen bewegingen in. 
* 'Tafelwerk'
In het verlengde van de Mentastics passen we de Trager benadering ook toe op een massagetafel. Ritmische bewegingen, strekkingen, kompressies en zachte aanrakingen maken dat je lichaam zich diep ontspant. De invoelende benadering nodigt je uit om spanningen los te laten. Zo ervaar je hoe het lichter, vrijer en makkelijker kan.

Voor wie is Milton Trager’s bewegingseducatie?
Voor iedereen die meer wil ontspannen en zich gemakkelijker en vrijer wil bewegen en meer wil gronden in leven en werk, sport en beweging. Ik heb zelf ervaren dat ik, door me meer bewust te worden van de ervaringen in mijn eigen lichaam met de Trager benadering, diepe angsten ging loslaten. 
Hiernaast kan het voor therapeuten en professionals in de zorg een complementaire methode zijn, die kan worden ingezet naast reguliere methoden.

We geven je handvatten om thuis je ervaringen en inzichten van deze week weer op te roepen en te integreren in je dagelijkse bezigheden.

Deze introductieweek is geaccrediteerd door een aantal beroepsverenigingen (VBAG, NVST, LVNG en CAT; aangesloten bij KTNO) als nascholing. Naast een individuele sessie geldt deze week als voorbereiding op de Trager opleiding.

Graag deel ik wat ervaringen van deelnemers aan mijn Trager workshops:
•    “Ik voel nog steeds de echo van het vloeiend vanuit mezelf bewegen, het onbevangen bewegen als een kind; als musicus gebruik ik het in mijn pianospel”
•     “Ik ben geraakt door de eenvoud van deze methode, door het verleggen van mijn aandacht naar verwondering, valt veel zwaarte en moeite gewoon weg, waardoor ik me veel gemakkelijker voortbeweeg” 
•    “Door heel fysiek te voelen welke beweging prettig voelt, lossen mijn mentale blokkades op.”
•    “Ik ervaar Trager als een methode om mijn lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te komen. Door te luisteren naar het ritme van mijn lichaam kom ik er veel meer mee in contact.”
•    “Wat ik vooral ervaren heb is dat ik méér kan bereiken door minder te doen.”
•    “Ik zit meer in mijn lichaam, er is meer balans tussen denken en lichaam. Wat mij aanspreekt is het uitgaan van mogelijkheden, het “verfrissen” van bewegingen, het simpel “om patronen heen wandelen”, de fijne, kinderlijke speelsheid, het volkomen natuurlijke, de mildheid; de uitnodigende, “luisterende” houding naar de ander; het niets moeten veranderen; zowel gever als ontvanger komen in balans, moeiteloos.”
•     “De vragen in Mentastics zijn onuitputtelijk en zetten me op een ander spoor. B.v. als mijn nek vastzit kan ik mezelf vragen “wat is soepeler… of zachter of…?” In mijn werk heb ik al meermalen mezelf kunnen resetten tot meer luchtigheid en vrolijkheid. Fijn!”

Over Ed Bodewes

Ed heeft een praktijk voor lichaamswerk, massage, beweging en bewustwording in Groningen. Van hieruit geeft hij individuele sessies, cursussen en workshops in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Hij richt zich in zijn werk op de integratie van lichaam en geest.
Zijn activiteiten zijn gegrond in kennis van en ervaring met Rebalancing lichaamswerk, bewegingsscholing w.o. de Trager Approach, massage, focussen en persoonlijk bewustzijn. 
Ed is aangesloten bij het Platform Rebalancing® Nederland en de Vereniging Trager® Approach Nederland / Trager® International.

“In mijn workshops en cursussen word ik onder meer geïnspireerd door Mentastics®: licht, gemakkelijk bewegen brengt je in een ontspannen lichaam en in een positief en helder bewustzijn. 
Mijn passie is het bieden van een veilig veld waarin mensen zich bewust en ontspannen kunnen ontwikkelen en zichzelf en de ander echt ontmoeten.”
Voor meer informatie: www.bodymindrebalancing.info

Geeft sinds meer dan 20 jaar yoga/meditatie lessen aan diverse doelgroepen in Zwolle e.o.

Over assistent Marianne Bakker

“De Dru yoga die ik geef wordt gekenmerkt door vloeiende bewegingen.
Ik maakte kennis met de Trager Approach bij Ed via diverse workshops (zoals de Mentastics 3-daagse) en 3 cursusweken op Ecolonie.
Trager werkt zeer verrijkend, inspirerend door in mijn yogalessen. Meer bewustzijn en verbonden beweging brengt meer ontspannen, vrijer en natuurlijk bewegen.
Met veel plezier assisteer ik Ed tijdens deze cursusweek.”

There is a way of being - Milton Trager
Telefoonnummer: 
+31618347644