Basis training

De basistraining Level 1 bestaat in totaal uit 6 dagen.

 • Er is veel aandacht voor jou zelf als behandelaar en de uitwerking die je hebt op de ontvanger: een voelende en aandachtige aanraking, ontspanning en gemak in het eigen lichaam, voelen van je voeten, gebruik van je lichaamsgewicht, het nemen van pauzes voor integratie en een houding van ‘non-doing’ zijn basis principes van waaruit gewerkt wordt.
 • Mentastics Movement (eenvoudige bewuste vrije bewegingen met een intentie van gemak en plezier) is een rode draad in de Trager Approach die je leert gebruiken zowel op als naast de massagetafel, voor jezelf én je cliënt, tijdens een sessie en in het dagelijks leven.
 • Je leert de beginselen van alle onderdelen van een sessie:
  1. Bewustwording bij de cliënt van het eigen lichaam
  2. Mentastics als methode van ‘selfcare’
  3. Tafelwerk
  4. Integratie van de sessie in het dagelijks leven
 • Het tafelwerk bestaat uit zo’n 53 ‘moves en technieken’ die geclusterd per lichaamsdeel geoefend en herhaald worden. Technieken die subtiele vibraties door het lichaam brengen, ritmische bewegingen die de mind ontspannen, technieken die ruimte en lengte laten ervaren in alle delen van het lichaam, balans en evenwicht herstellen, verbinding brengen ‘in de kern’ en waarin hoofd en mind loslaten, met het bindweefsel als connector en als ordenend architectuur principe. 
 • Meer nog dan de techniek/moves krijg je het besef dat elke aanraking, beweging, geste die je maakt een intentie en betekenis heeft, gericht op het bereiken van de ‘unconscious mind’. Je leert hoe je door het stellen van vragen de mind beïnvloedt en patronen doorbreekt.
 • Je leert het belang van communicatie bij het oefenen en tijdens een sessie. Het verwoorden van de gevoelservaring is een belangrijk middel niet alleen voor feedback maar ook van bewustwording en verankering van nieuwe (gevoels) patronen.
 • Je maakt kennis met de mogelijkheden van de Trager Approach niet alleen in buik en rugligging, maar ook in zijligging én zittende en staande positie. De training is praktijk- en ervaringsgericht, met behulp van video, demonstratie, instructie, oefenen, reflectie en bewegingsonderzoek.

Na deze training kun je een eenvoudige Trager sessie geven. De principes en technieken kun je ook integreren in je huidige behandelwijze. Daarnaast geven ze jou meer lichtheid bij het doen van je werk en je cliënt een diepere uitwerking van je aanraking en aanwezigheid. De Level 1 kan ook het begin zijn van een life changing proces:

There is a way of being

Which is lighter

Which is freer

A way in which work

as well as play 

Becomes a dance

And living a song

We can learn this way

                                Milton Trager

De Level 1 wordt gegeven als 6 daagse met volledige verzorging op een prachtige locatie in Drenthe: overnachting op 2 persoonskamers, maaltijden op biologische basis en aanwezigheid van sauna. De training wordt nu ook aangeboden in 3 blokken van 2 dagen in Amsterdam, zonder overnachting en maaltijdvoorziening. Data met praktische info van de trainingen staan bij de opleidingsmodules op pagina Events.

Er is ook een 3 daagse basistraining Mentastics Movement die zich vooral richt op de eenvoudige bewustzijn- en bewegingsprincipes van Trager Mentastics. Je gaat deze ervaren in je eigen lichaam en leren hoe je dat met anderen kunt delen en begeleiden.

Alle opleidingsmodules zijn geaccrediteerd door KTNO (aangesloten leden BATC, VNST, VBAG en LVAG) en VNT.