Oorspronkelijk bewegen met de Trager® Approach

Introductie workshop

Datum: 
6 augustus 2017 t/m 11 augustus 2017
Tijden: 

Zondag 6 augustus 14-17 uur
Maandag 7 - vrijdag 11 augustus 9.30-12.30 uur

Locatie: 
1 Thietry
Plaats: 
88260 Hennezel - Vogezen - Frankrijk
Kosten: 
€225 excl. verblijf

Op Ecolonie in de Vogezen, van 6-11 augustus 2017
Door Ed Bodewes
 
Hoe zou het zijn weer te bewegen als een kind: spontaan, energiek, nieuwsgierig en te genieten van alles wat je doet?
De Amerikaanse arts Milton Trager heeft in de vorige eeuw een bewegingsleer ontwikkeld voor de integratie van lichaam en geest. Zijn methode bevrijdt oude patronen, zowel lichamelijk als geestelijk, en bevordert diepe ontspanning, balans en fysieke mobiliteit.
De Trager Approach gaat er van uit dat het lichaam van nature een sierlijk en vitaal systeem is. Door ongunstige ervaringen als stress, trauma, repetitieve handelingen, verkeerde lichaamshouding, ziekte en tegenslagen, wordt het lichaam stijver en beperkter.

Mentastics

De souplesse en het gemak van bewegen kan worden opgeroepen of opnieuw worden geleerd door aanraking, zachte bewegingen en strekkingen – met een innerlijke houding van stilte en verwondering. Het onderbewuste, dat onze bewegingen aanstuurt, pikt het gevoel van meer vrijheid, zachtheid of gemak snel op. De nieuwe gevoelservaringen overschrijven de oude beperkende patronen.
In deze introductieworkshop maak je kennis met deze benadering. We doen individueel lichaamswerk, bijv. op een matje, een stoel of in de natuur, door Milton Trager Mentastics® genoemd. Vervolgens werken we met elkaar op en naast een massagetafel.

We geven je handvatten om thuis je ervaringen en inzichten van deze week weer op te roepen en te integreren in je dagelijkse bezigheden.
Deze workshop is voor zowel beginners als voor ervaren behandelaars en therapeuten, die dit lichaamswerk willen integreren in hun werk.

De week zal je aanspreken...

... als je bijvoorbeeld:

 • op een plezierige manier je natuurlijke houding en beweging wilt herontdekken en meer wilt gronden en ontspannen bij pijnklachten, burnout, slapeloosheid enz.
 • meer de zonnige kanten van het leven aan den lijve wilt ervaren
 • in werk of hobby jezelf eenzijdig belast, bijv. als zorgverlener, ICTer, musicus, danser, of sporter
 • counselor, coach of therapeut bent die lichaamswerk wil integreren in het werk
 • al lichaamswerker of masseur bent

Wat eerdere deelnemers zeggen

 • “Ik voel nog steeds de echo van het vloeiend vanuit mezelf bewegen, het onbevangen bewegen als een kind; als musicus gebruik ik het in mijn pianospel”
 • “Iedere cel in mijn lichaam voelt als een zonnetje”
 • “Mijn levenshouding om mee te gaan met de stroom van het leven heeft met de Trager-tools een fysieke verankering gekregen”
 • “Ik ben geraakt door de eenvoud van deze methode, door het verleggen van mijn aandacht naar verwondering, viel veel zwaarte en moeite gewoon weg, waardoor ik me veel gemakkelijker voortbeweeg”
 • “Door heel fysiek te voelen welke beweging prettig voelt, lossen mentale blokkades op.”
 • “Ik ervaar Trager als een methode om mijn lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te komen”
 • “Wat ik vooral ervaren heb is dat je meer kunt bereiken door minder te doen.”
 • “Alles heeft zijn eigen ritme, zo ook het lichaam. Door daarnaar te luisteren kom je er veel meer mee in contact. Het begint met contact met mezelf, om het vervolgens te delen met de ander.”
 • “Ed zorgt door zijn aanwezigheid voor een ontspannen sfeer, zijn kennis en kundigheid deelt hij op een natuurlijke, open manier.”

Ed Bodewes workshopleider
Ed heeft een praktijk voor lichaamswerk, massage, beweging en bewustwording in Groningen. Van hieruit geeft hij individuele sessies, cursussen en workshops in Nederland, Frankrijk en Duitsland, sinds 2009 ook op Ecolonie.
Hij richt zich in zijn werk op de integratie van lichaam en geest.
Zijn activiteiten zijn gegrond in kennis en ervaring met Rebalancing lichaamswerk, bewegingsscholing (zoals de Trager Approach), massage, focussen en persoonlijk bewustzijn.
Ed is aangesloten bij het Platform Rebalancing® Nederland en de Vereniging Trager® Approach Nederland / Trager® International.
“In mijn workshops en cursussen word ik onder meer geïnspireerd door Mentastics®: licht, gemakkelijk bewegen brengt je in een ontspannen lichaam en in een positief en helder bewustzijn.
Mijn passie is het bieden van een veilig veld waarin mensen zich bewust en ontspannen kunnen ontwikkelen en zichzelf en de ander echt ontmoeten.”

Marianne Bakker assistent
Geeft sinds ongeveer 20 jaar yoga/meditatie lessen aan diverse doelgroepen in Zwolle e.o.
“De Dru yoga die ik geef wordt gekenmerkt door vloeiende bewegingen.
Ik maakte kennis met de Trager Approach bij Ed via diverse workshops in Nederland en de week vorig jaar op Ecolonie.
Trager werkt zeer verrijkend, inspirerend door in mijn yogalessen. Meer bewustzijn en verbonden beweging brengt meer ontspannen, vrijer en natuurlijk bewegen.
Met veel plezier assisteer ik Ed nu tijdens deze cursusweek.”
 

Video's

Wat is Trager? https://www.youtube.com/watch?v=62h1ux0H2PE&t=7s

De taal van aanraking van Trager: https://youtu.be/sKLFRSeeaaE
 

 
 
 
 

 

Telefoonnummer: 
06-18347644